27.8.2018 KRANJSKA SIVKA NA POTI V BANGLADEŠ

KRANJSKA SIVKA NA POTI V BANGLADEŠ

27.8. 2018: Ogled lokacije naselitve kranjske sivke pred začetkom aktivne čebelarske sezone.

Slovenija

V zavetju gora, ki jo branijo pred neprijaznim vremenom, na posteljici zelenega, obdana z dišečim cvetjem vse od pomladi do pozne jeseni, negovana s strokovnim in hkrati materinsko nežnimi rokami izkušenih čebelarjev je Kranjica (Apis mellifera carnica) postala kraljica živali v deželi Sloveniji.

Njena slava je s hitrostjo vetra odjadrala v svet in prinesla nova spoznanja, nove možnosti sodelovanja, tujim državam nove možnosti razvoja in Sloveniji prepoznavnost v na svetovnem nivoju.

Bangladeš

Danes smo na poti v Bangladeš,  ki predstavlja vzhodni del regije Bengal, pri čemer Bangladeš pomeni »dežela Bengal«. Bangladeš je osma najbolj naseljena država na svetu, z več kot 160 milijonov prebivalcev. Leži severno od Bengalskega zaliva in po kopnem skoraj izključno meji na Indijo, razen malega dela jugovzhodne meje, kjer meji na Mjanmar. Država Bangladeš je nižje ležeča in se razprostira na približno 144.000 km2. Nahaja se na deltah velikih rek, ki tečejo iz Himalaje: reka Ganges se združi z reko Jamuna kasneje se pridruži reka Meghana, ki se nato skupaj izlijejo v morje pri zalivu Bengal, zato jo imenujemo tudi »država rek«.

v Bangladešu je zelo rodovitna zemlja in posledično je v tej deželi veliko ravninskih kmetijskih zemljišč.

Prevladuje tropsko monsunsko podnebje. Večina države prejme povprečno med 1500 in 2500 mm padavin na leto. Temperature se gibljejo med približno 25°C čez dan in 12 °C  ponoči. April je najbolj vroč mesec s povprečno temperaturo podnevi okrog 35 °C, vendar pa tudi temperatura nad 40 °C ni nobena izjema.

Bangladeš ima zelo nizko stopnjo pismenosti, ki je ocenjena na okoli 60 %.

Slovenija v pilotnem projektu Čebelarjenje v Bangladešu

Slovenski čebelarski akademiji je bil že v zibelko položen pilotni projekt Čebelarjenje v Bangladešu v partnerstvu s podjetjem Medex d.o.o. in največjo svetovno nevladno organizacijo BRAC, ki ima svoj glavni sedež prav v mestu Dhaka v Bangladešu.

Namen obiska Dhake je proučiti možnosti naselitve slovenske avtohtone čebele »Apis mellifera carnica« (v blogu imenovana Kranjica), posvet z bangladeškimi državnimi inštitucijami glede vnosa nove vrste čebele in pregledom lokacije naselitve Kranjice.