17.11. 2018 Mednarodni urbanočebelarski simpozij

II. Mednarodni urbanočebelarski simpozij

Ni lepšega kot je zjutraj odpreti okno in zavohati cvetje, na vsakem cvetu uzreti vsaj eno čebelico.

Pa ni povsod tako. Svež zrak, pitna voda, zelene površine urbanega okolja, ki se nam zdijo popolnoma vsakdanji, so za mnoge prebivalce večjih svetovnih mest prava redkost.

Ljubljana je nekaj čisto drugega. To, da govorimo o Ljubljani kot o zeleni prestolnici gre zahvala v veliki meri prav urbanim čebelarjem. Da se naši otroci že rodijo z  občutkom do narave  je dokaz, da smo Slovenci majhni le po kvadratnih km, a veliki po znanju.

Da so v Ljubljani dobro čebelarili že pred pol stoletja, je v svoji predstavitvi potrdil g. Franc Šivic.

Veliko delo je bilo opravljeno pod naslovom Čebelja pot, ki jo je z nami delila ga. Maruška Markovčič. Ker na mladih svet stoji, so mladi arhitekti imeli priložnost pokazati svoje ideje z inovativnimi izdelki povezanimi z naravo in čebelami, ki jih je predstavil g. Gorazd Trušnovec.

Dr. Janez Bogataj je podal informacije o povezavi European Region of gastronomy z urbanim čebelarstvom.

Mednarodni urbanočebelarski simpozij dokazuje, da gremo v pravo smer; taki dogodki so lepa priložnost za izmenjavo znanj, za druženja in kovanje načrtov o skupni prihodnosti. Dobre izkušnje in ideje na področju razvoja urbanega čebelarjenja je za nami delil čebelar iz Berlina, g. Olaf Schwerdtfeger.

Na odgovornost vsakega posameznega čebelarja sta opozorila g. Damir Lovrić in g. Vladimir S. Fajdiga; dr. Metka Pislak Ocepek je opozorila na problematiko hude gnilobe čebelje zalege, o nujnosti priprave sprememb v zakonodaji s področja živinoreje je opozoril g. Andrej Šalika.

  1. Anton Komat je izpostavil težave z glifosatom.

Čebelarjenje po svetu je lepo prikazal v svoji predstavitvi g. William Blomstedt.

Tudi svet lahko spreminjamo s tem, da mu podamo znanje in širimo zavedanje življenja z naravo. Čebelarstvo je odlična priložnost za spreminjanje sveta in za delovanje z dobrim namenom. Kar je s svojim  zaključnim predavanjem lepo povzel g. Marko Hren.