20.11. in 21.11.2018 – obisk iz Irana

Obisk iz Irana po priporočilu veleposlanice v Iranu, Kristine Radej

Po priporočilu slovenske veleposlanice v Iranu, gospe Kristine Radej, promotorke svetovnega dneva čebel v Teheranu, smo na SČA gostili dva predstavnika največje čebelarske družine iz Irana.

Želeli smo jima prikazati celostno zgodbo SČA, ki je tudi vse slovenska zgodba o čebelah, o čebelarjih in o promociji biodiverzitete.

Sprejem smo izvedli na Kmetijskem inštitutu Slovenije – na sedežu SČA, predstavili dejavnosti KIS in SČA ter obisk posladkali s pokušino najboljših slovenskih medov pod vodstvom certificirane preizkuševalke medov, Eve Cukjati.

Velikodušno so nam odprli vrata tudi v Medexu, kjer smo si imeli čast ogledati večji del proizvodnje.

Dan smo zaključili s prijetnim pogovorom na sedežu ČZS.

Drugi dan obiska je bil posvečen predvsem naravi in prikazu širine, ki jo bo ponujala SČA skozi svoja inovativna izobraževanja v prihodnjem letu.

Dopoldanski del obiska je zaznamoval zeleno pisan botanični vrt Biotehnične fakultete in prijetni pogovor z doc. dr. Mojco Korošec,  vodjo Skupine za vrednotenje živil ter ogled arhitekturno dovršenega čebelnjaka v oskrbi prof. dr. Janka Božiča.

Obiskovalca sta bila zelo navdušena tudi nad lepoto slovenske narave, ki smo jo opazovali na poti do vzrejališča matic na čebelarstvu Dremelj.

Hvala vsem sodelujočim, ki ste pomagali pričarati lepo zgodbo o Sloveniji, o SČA, o naravi, ki bo odmevala po vsem Iranu.

V prihodnjem letu, ko bo SČA na široko odprla svoja vrata, pa si obetamo rezultate novih sklenjenih prijateljstev.