30.8. 2018: KRANJSKA SIVKA NA POTI V BANGLADEŠ

KRANJSKA SIVKA NA POTI V BANGLADEŠ

30.8. 2018: Obisk bangladeškega čebelarja

V obdobju monsunskega deževja je v Bangladešu zelo težko najti čebelarje, kaj šele čebele.

Domačini, ki se ukvarjajo s čebelarjenjem, smatrajo monsunsko obdobje za konec čebelarske sezone. Če primerjamo s slovenskimi razmerami, bi lahko zaključili, da je zdaj tukaj čas za čebelji spanec.

Panje povijejo s polivinilom, da preprečijo vdor dežja, čebelam pa dodajajo sladkorno raztopino.

V državi ne poznajo sladkornega trsa in so pri nabavi sladkorja odvisni izključno od uvoza, kar jim predstavlja velik strošek.

Čebelarja smo našli v kraju Manikganj, ki se nahaja 50 km od glavnega mesta Dhaka. Kraj je prepleten z večjimi rekami, ki pritekajo s Himalaje proti morju. Zaradi večjih količin dežja (v povprečju 2.376 mm na leto) in obilice rek je kraj namočen z vodo in posledično blesti od zelenja in pisanega cvetja. Čebelam zanimiva paša so polja, posejana z rumeno gorčico/oljno repico, ki cveti konec oktobra oz. začetek novembra.

Čebelarstvo, ki smo ga obiskali je organizirano stacionarno in je vezano izključno na cvetenje gorčice.

Lastnik posesti zaposluje čebelarja, ki oskrbuje čebele, toči med in jih pripravi na konec sezone. Nato jih večino proda, ostale pa hrani z večjimi količinami sladkorne raztopine. Ob našem obisku je bilo na posestvu okoli 80 panjev s po 5 satov.

V celotni sezoni pridobi okoli 30 kg medu iz vsakega panja, konec sezone pa porabi 1000 kg sladkorja za celotno populacijo preostalih družin.

Čebelarjenje poteka s podvrsto Apis mellifera ligustica, ki so jo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja uvozili iz Indije po epidemiji virusa mešičkaste zalege, ki je zelo zmanjšal število družin vzhodnih čebel (Apis cerana).

Za pilotni projekt čebelarjenje v Bangladešu bo lastnik čebelarstva naročil pripravo 24 čebeljih družin, ki jih bomo prevzeli v začetku meseca novembra in prestavili na projektno določeno lokacijo, ki se bo spreminjala glede na podatke tehtnice in podatke pridobljene z opazovanjem cvetenja rastlin.