4 Novica – Dan apiterapije v Mariboru

Dan apiterapije v Mariboru

Hrana je našemu telesu nujno potrebna za nemoteno delovanje, rast in razvoj. S hrano v telo vnašamo potrebno energijo in gradbene elemente za izgradnjo ter obnovo telesnih celic in tkiv. Kot pri vsaki gradnji je tudi pri gradnji celic zelo pomembna kvaliteta gradbenega materiala. Ko govorimo o kvalitetni in zdravi hrani, hitro naletimo na izraz »funkcionalna hrana«.

Funkcionalna hrana je hrana z biološko aktivnim delovanjem, ki zagotavlja ugoden učinek na zdravje ali zmanjšuje možnost nastanka določene bolezni. Osnovni namen funkcionalne hrane je poleg zagotavljanja nujno potrebnih hranilnih snovi tudi krepitev zdravja oz. preprečevanje določenih bolezni.

Že pred približno 2500 leti je Hipokrat izrekel: “Naj bo hrana zdravilo in zdravilo hrana.”

Narava nam ponuja preko čebel neizmerne možnosti za krepitev zdravja. Da so čebelji pridelki še mnogo več kot le hrana, smo izvedeli na tradicionalnem Dnevu apiterapije v Mariboru, ki je potekal 10.11.2018 na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede  v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije, Javne svetovalne službe v čebelarstvu in Čebelarsko zvezo društev Maribor.

Srečanje sta otvorila predstavnica JSSČ, ČZS, Tanja Magdič, s pojasnili o možnosti registracije dopolnilne dejavnosti apiterapije in g. Karl Vogrinčič, ki je podal nekaj informacij o predlogu za NPK apiterapevt, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju na MIZŠ.

Svoje strokovne izkušnje uporabe čebeljih pridelkov pri zdravljenju bolezni prebavil, podprte s kliničnimi študijami, je z obiskovalci delila hrvaška zdravnica Zrinka Franić.

Da so čebelji pridelki prava izbira za preventivo različnih bolezenskih stanj pričajo pozitivne izkušnje mnogih uporabnikov po celem svetu. Nekaj praktičnih primerov z uporabnimi recepti priprave funkcionalnih prehranskih dopolnil in pripravkov za nego in zdravje kože na osnovi čebeljih pridelkov je predstavila predsednica hrvaškega apiterapevtskega društva, dr. Gordana Hegić.

Srečanje je zaključil predstavnik podjetja Medex, ki je pojasnil pomen in potek študij in analiz, ki so nujno potrebne pred prodajo pripravkov za apiterapevtske namene.