26.9.2018: KRANJSKA SIVKA NA POTI V BANGLADEŠ

KRANJSKA SIVKA NA POTI V BANGLADEŠ

26.9.2018: Prevzem opreme za čebelarjenje

Mobilni čebelnjak z LR panji in mobilna točilna enota z vso opremo so izdelani, pripravljeni, da se vkrcajo na ladijski krov v Luki Koper in čez mesec dni pripotujejo v bangladeško pristanišče Chittagong.

Oprema je zasnovana kot premična enota, ki bo omogočala transport čebeljih družin na področja medenja z najmanjšim možnim dodajanjem sladkorja čez vso sezono. Potujoči čebelnjak bo tako domovanje za družine sivke, družine ligustike in družine ligustike z matico sivke.

Drug kontejner bo namenjen ekstrakciji medu in bo prav tako zasnovan kot premična enota, ki bo potovala od kraja, kjer se bo pojavila potreba po točenju, kot tudi do domačinov, ki bodo po različnih krajih s tehtnicami spremljali medenje.

Vsa čebelarska oprema s pripadajočo tehnologijo je bila natančno zasnovana in izdelala po načrtu, ki je temeljil na terenski študiji bangladeškega čebelarjenja v letu 2016. Študija je bila osnova za pripravo programa pilotnega projekta v partnerstvu nevladne organizacije BRAC, podjetjem Medex d.o.o. in javnim zavodom RS, Kmetijskim inštitutom Slovenije.

Oprema je zasnovana tako, da bo omogočala najboljši izkoristek čebelarske sezone v Bangladešu in hkrati kljubovala težkim vremenskim razmeram monsunskega podnebja.