Glas čebel

Obisk glasnice čebel (the voice for the bees) Julie Armstrong

Dan kot vsak drug, ali morda nekaj posebnega.

Lepega dne ne naredi vreme, niti ne datum, dan polepšamo ljudje, prijatelji, prijetni pogovori.

Eden takih je bil 13.9.2018, ko nas je na Slovenski čebelarski akademiji s svojo prisotnostjo počastila glasnica čebel, ga. Julie Armstrong. Julie je začetnica in nosilka dejavnosti pod logotipom ACT FOR BEES iz Avstralije, actforbees.org/, ki se ukvarjajo predvsem z izobraževanjem o pomenu čebel in drugih opraševalcev ter s prizadevanji za prepoved oziroma zmanjšano rabo nekaterih pesticidov.

V Slovenijo je prišla po udeležbi na kongresu »Learning from the bees« https://www.learningfromthebees.org/, ki je potekala konec avgusta na Nizozemskem.

Dober čaj v dobri družbi in ob dobrem pogovoru o naravi, čebelah, opraševalcih in izvoru hrane smo sklenili v predavalnici SČA na KIS.

Brez pokušine tipičnih slovenskih vrst medov ni bilo mogoče nadaljevati poti po prelepi slovenski deželi,  za katero ni bilo potrebno izgubljati besed. Hitro smo uzrli čudovite čebelnjake obdane s čudovito naravo.  Julie je navdušila zelena barva, lepota tipičnih čebelnjakov in mirnost čebel.

Čebelnjak v oskrbi KIS na Brdu pri Kranju nam je na široko odprl vrata in pokazal čudovito notranjost prežeto z nostalgijo iz časov bivše Jugoslavije, ko je takratni predsednik SFRJ, Josip Broz Tito, prejel v dar čudovit čebelnjak podjetja Medex.

Kraj Senično nam je pokazal popolnoma drug način čebelarjenja in pogovor je stekel o selekciji slovenske avtohtone podvrste čebele A. Mellifera carnica s katero se ukvarja KIS.

Pot smo zaključili v kraju Brdo pri Lukovici, kjer smo se najprej ustavili na posestvu poskusnega sadovnjaka v lasti KIS in izvedeli precej zanimivosti o povezavi čebel in intenzivnega sadjarstva, ki na tem posestvu odlično sobivajo.

Ogled slovenskih čebelnjakov se je zaključil  s sprehodom po učni poti, kjer smo si ogledali terapevtsko izobraževalni čebelnjak čebelarskega društva Lukovica.

Pri tradicionalnem slovenskem kosilu Pri čebelici so se nam pridružili predstavniki ČZS, ki so Julie predstavili delovanje in dosežke ČZS.

Po sprejemu pri predsedniku ČZS je sledil ogled knjižnice, laboratorija in namenskih prostorov ČZS.

Lep je občutek, ko delimo podoben pogled na svet in pomen sobivanja z naravo, še lepši je občutek biti eno z naravo in kot eno promovirati čebelarske dejavnosti ter bogato slovensko znanje tudi v tujino. Poslanstvo SČA se izkazuje s povezovanjem različnih strok in inštitucij s področja čebelarstva.

Obisk po priporočilu slovenske veleposlanice v Avstraliji nam je omogočil ravno to, združitev in povezavo ter širjenje glasu čebel in čebelarstva v svet.