Kako je med manuke vplival na čebelarstvo na Novi Zelandiji

Po odkritju snovi, ki je v medu manuke zaslužna za ne peroksidno antibiotično aktivnost, so novozelandski prodajalci medu z dobro načrtovano oglaševalsko kampanjo dvignili povpraševanje ter seveda tudi ceno medu manuke. Zaradi visokih odkupnih cen tega medu, tudi do 80 NZD/kg, je število čebelarjev na Novi Zelandiji po letu 2010 močno naraslo.

Številni so vse svoje prihranke vložili v nakup čebel in čebelarske opreme, mnogi so tudi najeli astronomska posojila za vzpostavitev čebelarstva, saj so v tem videli lahek vir zaslužka. Po nekaj zaporednih rekordnih letinah manukinega medu  so apetiti čebelarjev še narastli. Brez ustreznega čebelarskega znanja in izkušenj so kar naenkrat »oskrbovali« tisoč ali več čebeljih družin. Kot posledica velike gostote čebeljih družin in pomanjkljivega znanja čebelarjev se je močno razširila huda gniloba čebelje zalege, ki predstavlja velik problem na nacionalni ravni. Poleg tega so močno poskočile tudi cene stojišč za panje. Kmetje zahtevajo 150 in več NZD po čebelji družini ali 20% vrednosti celotnega pridelka. V borbi za najboljša stojišča čebelarji kmetom ponujajo višjo ceno kot čebelar, ki je svoje čebele tja že pripeljal in tako izrinejo konkurenta. Pogoste so tudi zastrupitve čebeljih družin, da naredijo prostor za svoje čebele.

Dobrim letinam so sledile štiri slabe letine. Močno zadolženi čebelarji ne zmorejo več odplačevati kreditov ter ustrezno oskrbovati čebeljih družin. Številni so svoja podjetja prodali korporacijam ter azijskim vlagateljem, neoskrbovane čebelje družine pa vodijo v dodatno širjenje bolezni. Za piko na i je novozelandsko kmetijsko ministrstvo sprejelo še nacionalni standard za manuka med. Tem kriterijem pa ne ustreza kar 80% letošnje letine manuke, ki je že tako skromna, kar bo še dodatno znižalo že nizke odkupne cene »ne manuk« medu.  Pred tem so odkupovalci medu od čebelarjev odkupili tudi velike količine medu bele detelje ter mešanice medu avtohtonih grmov, ki so jih uporabljali za »redčenje« manuka medu.