Manuka Kiwi projekt izmenjave znanja s področja čebelarstva Slovenija – Nova Zelandija

Za vse vrste medu je znano, da imajo vsaj nekaj antibakterijskih lastnosti. Za manuka med velja hipoteza, da je ta vrsta medu po svojih zdravilnih učinkovinah nad vsemi drugimi. Manuka med proizvajajo čebele, ki so nektar nabirale na grmu manuka (Leptospermum scoparium) na Novi Zelandiji. Cvetovi manuke brstijo le 4-6 tednov, tako da imajo čebele veliko dela, kajti manuka med, ki ga naberejo v teh tednih, predstavlja »zalogo« za cel svet. Znan je tudi po močnejših terapevtskih lastnostih kot običajni med.

Za manuka med so poročali o učinkovitem zaviranju več kot 60 različnih vrst bakterij, virusov in gliv. Ima visokoantioksidativno sposobnostin široko paleto naravnih spojin, vključno s fenoli, peptidi, organskimi kislinami in encimi.

Visoko antibakterijsko aktivnost manukovega medu se lahko pripiše tudi visoki stopnji kislosti in dejstvu, da vsebuje znatne količine naravno nastalega vodikovega peroksida, ki deluje razkuževalno.

Prav zaradi znanih dejstev o manuki smo v SČA zelo počaščeni, da smo lahko del velike zgodbe o izmenjavi znanja o čebelarstvu z Novo Zelandijo.

KAKO SE JE VSE ZAČELO?

Poletje 2018 je bilo posebno veličastno za Slovenijo, saj je žela sadove trdega dela za priznanje Svetovnega dneva čebel. Velika hvala gre tudi našim veleposlaništvom po celem svetu, ki so pomagali postaviti našo po km2 malo državo, a izjemno veliko po znanju s področja čebelarstva, na svetovni zemljevid.

Tako smo po priporočilu in izjemni aktivnosti takratne veleposlanice v Avstraliji pridobili priložnost sodelovanja v projektu sledenja cvetu manuke po Novi Zelandiji.

Projekt je namenjen izobraževanju in izmenjavi znanja mladega slovenskega čebelarja, ki bo celotno sezono preživel na Novi Zelandiji in dela pod mentorstvom tamkajšnjih čebelarjev.

Po vrnitvi se bo usposobil za inštruktorja SČA in pridobljeno znanje delil v okviru izobraževanj, ki jih bo organizirala SČA.