Čebelarski center za žrtve min BiH

Otvoritev novega čebelarskega centra za žrtve min v
Banja Luki BiH, UDAS

Sreda, 29. marec 2023 ob 11.00, Organizacija UDAS, Banja Luka BiH

Otvoritev čebelarskega centra v Banja Luki je rezultat projektnega sodelovanja ITF, UDAS in Slovenske čebelarske akademije.

ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, Organizacija amputirancev UDAS Republike Srbske in Slovenska čebelarska akademija, že tretje leto zapored sodelujejo na projektu »Čebelarjenje za invalidne osebe z namenom opolnomočiti žrtve min iz BIH«.

Ključni namen projekta je opolnomočiti čebelarje, osebe z invalidnostjo – žrtve min iz BIH z znanjem, ki bo pripomoglo k izboljšanju učinkovitosti, uspešnosti in donosnosti čebelarske prakse. V sklopu projekta čebelarski inštruktorji Slovenske čebelarske akademije izvajajo izobraževanja in praktična usposabljanja s področja čebelarstva.

Čebelarjenje omogoča vzpostavitev stabilnega dohodka gospodinjstva in izboljšanje kakovosti bivanja ranljivih družbenih skupin, tj. žrtev min. Zahteva le malo začetnih naložb in za zagon ne potrebuje zapletenih tehnologij, saj je mogoče uporabljati lokalno pridobljene materiale. Na splošno je čebelarstvo izredno primerno za manjše kmetijske dejavnosti v krajih, kjer so kapital in tehnološki viri nizki in zato ponuja veliko zaposlitvenih možnosti tudi za osebe z invalidnostjo, saj temelji na delu doma.

Namen ustanovitve čebelarskega centra v Banja Luki je povezovanje čebelarjev v regiji in širše, ki predstavlja skupni prostor izmenjave znanja in informiranja. Prav tako bo omogočal praktična usposabljanja čebelarjev in nudil možnosti promocije medu in medenih pridelkov čebelarjev žrtev min.

V sklopu otvoritve čebelarskega centra v Banja Luki, bodo čebelarski inštruktorji Slovenske čebelarske akademije izvedli izobraževanja s področja prehrane čebel, priprave čebeljih družin na prvo spomladansko pašo, predstavili način čebelarjenja z AŽ panji in orisali učinkovite strategije skupnega nastopa čebelarjev žrtev min BiH na trgu ponudbe medu ter medenih pridelkov. Čebelarji žrtve min iz BiH bodo v prvem tednu junija 2023 tudi obiskali Slovenijo z namenom praktičnega usposabljanja na temo vzreje matic, ki ga bo organizirala in izvedla Slovenska čebelarska akademija.

V sklopu otvoritve čebelarskega centra v Banja Luki, smo se projektni partnerji (SČA, UDAS, ITF) pridružili iniciativi Čebelarske zveze Slovenije imenovani Dan sajenja medovitih rastlin, ki poteka 25. marca. Gre za pobudo slovenskih čebelarjev celemu svetu, da se priključi projektu, »saj naš planet potrebuje sajenje medovitih dreves za ohranjanje okolja, za ohranjanje opraševalcev in s tem posledično za preživetje opraševalcev in s tem zagotavljanje opraševalnega servisa za pridelavo 70 % hrane« (Čebelarska zveza Slovenije). V ta namen je Zavarovalnica Triglav podarila donatorska sredstva v višini 2.000,00 EUR za nakup medovitih rastlin novemu čebelarskemu centru v Banja Luki.

Donator projekta: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije