Plakatna razstava ČEBELARSTVO KOT SREDSTVO ZA OPOLNOMOČENJE ŽRTEV MIN IZ BOSNE IN HERCEGOVINE, 2021–2024

Kmetijski inštitut Slovenije – Slovenska čebelarska akademija, ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti in Organizacija amputirancev UDAS Republike Srbske od leta 2021 sodelujemo kot partnerji v okviru projekta “Čebelarstvo kot sredstvo za opolnomočenje žrtev min v BiH”. Osrednji donator projekta je Republika Slovenija, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Ob uspešno zaključeni četrti fazi projekta, smo partnerji pripravili razstavo, ki postavlja v ospredje čebelarke in čebelarje, žrtve min iz Bosne in Hercegovine, ki so se v letih 2021-2024 udeležili aktivnosti v sklopu projekta.

Odprtje plakatne razstave z naslovom “Čebelarstvo kot sredstvo za opolnomočenje žrtev min v BiH, 2021-2024”, bo v petek, 7. junija 2024, ob 16. uri v TAM-TAMovi Plakatni galeiji Figovec v Ljubljani (pri podhodu Ajdovščina), sama razstava pa bo na ogled do 4. julija 2024.

Namen projekta “Čebelarstvo kot sredstvo za opolnomočenje žrtev min v BiH” je opolnomočiti čebelarje in čebelarke, žrtve min iz Bosne in Hercegovine, z znanjem, ki bo pripomoglo k izboljšanju učinkovitosti, uspešnosti in donosnosti čebelarske prakse. Ker čebelarjenje zahteva majhne začetne naložbe in za njegovo delovanje niso potrebne zapletene tehnologije, je odličen način za vzpostavitev stabilnega dohodka gospodinjstev in izboljšanje kakovosti življenja ranljivih družbenih skupin. Projekt predstavlja edinstven način psihosocialne rehabilitacije, omogoča ustvarjanje dodatnega vira dohodka žrtvam min v BiH in poleg čebelarske opreme ter usposabljanj zagotavlja tudi bogato lokalno podporno mrežo.

  • Projekt je s čebelarjenjem pomagal več kot 100 žrtvam min iz 19 mest v BiH.
  • Ustanovitev čebelarskega centra v Banjaluki in Združenja čebelark in čebelarjev z invalidnostjo “PČELICA”.
  • Zagotovljena je bila čebelarska oprema za več kot 50 čebelarjev.
  • Vzpostavitev spletne platforme za promocijo medu in medenih pridelkov (https://pcelica.rs.ba/).
  • Trije študijski obiski v Sloveniji s praktičnim usposabljanjem.
  • Zasaditev 3.000 medovitih rastlin za opraševalce v BiH.
  • Uvedba dogodkov Medeni zajtrk in Ure medu v šolah v BiH, ki se jih je udeležilo več kot 400 otrok.