Čebelarski projekt iz BiH objavljen v Ukrajinskem čebelarskem časopisu

V marčevski izdaji ukrajinskega čebelarskega časopisa Pasika je predstavljen projekt “Čebelarstvo kot sredstvo za opolnomočenje žrtev min iz BiH”, s poudarkom na prikazu kako čebelarstvo lahko služi kot pomembno orodje za opolnomočenje ranljivih skupnosti, vključno z žrtvami min.

Od leta 2021 si v sodelovanju s partnerjema ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF) in Organizacija amputirancev Republike Srbske (UDAS) prizadevamo opremiti žrtve min z veščinami in sredstvi, potrebnimi za ustanovitev malih čebelarskih podjetij. Z obsežnimi usposabljanji, študijskimi obiski in ustanovitvijo Čebelarskega centra v Banja Luki ne zagotavljamo le trajnostnega vira dohodka, ampak tudi spodbujamo zaupanje, neodvisnost in povezovanje med udeleženci.

Čebelarstvo ni le dejavnost, orodje za socialno vključenost in ustvarjanje dodatnega gospodinjskega dohodka, kakor pravi eden izmed udeležencev v projektu: “Ovo nije hobi, ovo je ljubav” – “To ni hobi, to je ljubezen”.

Celoten članek je dostopen na naslednji povezavi: Čebelarski projekt iz BiH objavljen v Ukrajinskem čebelarskem časopisu