Uspešna izvedba izobraževanj čebelarjev žrtev min iz BiH

V sklopu projekta »Čebelarjenje kot sredstvo opolnomočenja žrtev min iz BiH – Faza 4«, se je v četrtek, 21. marca 2024, zaključilo štiridnevno usposabljanje žrtev min na področju čebelarstva. Izobraževanja se je udeležilo preko 40 čebelarjev iz celotne BiH, katere sta ob začetku treninga nagovorila ambasador Republike Slovenije v BiH, NJ. E. Damjan Sedar in pomočnik ministra za veteransko-invalidsko varstvo Vlade Republike Srbske Nebojša Vidaković.

Predavanja v Banja Luki so izvedli inštruktorji Slovenske čebelarske akademije na sledeče teme:

 • Čebelarjevo delo po mesecih in Vzreja matic za potrebe zamenjave matic v lastnem čebelnjaku

(Mitja Smrdel, predsednik Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev),

 • Prekinitev zaleganja v boju proti varoji (delo z ekološkimi sredstvi)

(Mateja Ratiznojnik, dr. vet. med., Veterinarska fakulteta) in

 • Nadzor in preprečevanje rojenja pri čebeljih družinah ter Prehrana čebel s poudarkom na zimskem krmljenju čebeljih družin

(Gorazd Trušnovec, predsednik društva Urbani čebelar).

Osrednji namen projekta je opolnomočenje čebelarjev, žrtev min, z znanjem, ki bo pripomoglo k izboljšanju učinkovitosti in uspešnosti njihove  čebelarske dejavnosti. Čebelarstvo omogoča vzpostavitev stabilnih dohodkov gospodinjstev in izboljšanje kakovosti življenja ranljivih družbenih skupin. Na splošno je čebelarstvo izjemno primerno za manjše kmetijske dejavnosti v krajih, kjer so kapitalski in tehnološki viri omejeni, zato ponuja številne zaposlitvene možnosti osebam z invalidnostjo, saj temelji na delu na domu.

Projekt »Čebelarjenje kot sredstvo opolnomočenja žrtev min iz BiH – Faza 4« se izvaja v partnerstvu z humanitarno, neprofitno organizacijo ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF) in lokalnim partnerjem Organizacijo amputirancev UDAS Republike Srbske. Projekt financira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije.

Čebelarska akademija gosti podiplomsko študentko Univerze Harvard

Haley Benbow je podiplomska študentka na Univerzi Harvard, ki je pripotovala v Slovenijo zaradi študija čebelarstva in povezav med čebelarstvom in slovensko kulturo. Do septembra 2024 bo sodelovala s Slovensko čebelarsko akademijo, Kmetijskim inštitutom Slovenije. Njeno akademsko ozadje je na področje živilstva, javnega zdravja in okoljevarstvenih ved, pri raziskovali o Sloveniji pa bo uporabila antropološki pristop. Njen osrednji fokus bo podrobnejše spoznavanje slovenskih kulturnih ustanov, sodelovanje s čebelarji pri njihovih opravilih in pogovori z ljudmi, ki se ukvarjajo z različnimi vidiki čebelarstva in z njim povezanimi pridelki ter aktivnostmi.

Čebelarski projekt iz BiH objavljen v Ukrajinskem čebelarskem časopisu

V marčevski izdaji ukrajinskega čebelarskega časopisa Pasika je predstavljen projekt “Čebelarstvo kot sredstvo za opolnomočenje žrtev min iz BiH”, s poudarkom na prikazu kako čebelarstvo lahko služi kot pomembno orodje za opolnomočenje ranljivih skupnosti, vključno z žrtvami min.

Od leta 2021 si v sodelovanju s partnerjema ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF) in Organizacija amputirancev Republike Srbske (UDAS) prizadevamo opremiti žrtve min z veščinami in sredstvi, potrebnimi za ustanovitev malih čebelarskih podjetij. Z obsežnimi usposabljanji, študijskimi obiski in ustanovitvijo Čebelarskega centra v Banja Luki ne zagotavljamo le trajnostnega vira dohodka, ampak tudi spodbujamo zaupanje, neodvisnost in povezovanje med udeleženci.

Čebelarstvo ni le dejavnost, orodje za socialno vključenost in ustvarjanje dodatnega gospodinjskega dohodka, kakor pravi eden izmed udeležencev v projektu: “Ovo nije hobi, ovo je ljubav” – “To ni hobi, to je ljubezen”.

Celoten članek je dostopen na naslednji povezavi: Čebelarski projekt iz BiH objavljen v Ukrajinskem čebelarskem časopisu

 

ApiSlovenija 2024

Največji strokovni čebelarski dogodek v Evropi, sejem ApiSlovenija, tradicionalno poteka že več kot 40 let in poleg razstavnega programa ponuja tudi strokovna predavanja na temo čebelarjenja. Letošnjo sejemsko predstavitev, ki je potekala v soboto, 16. in nedeljo, 17. marca 2024 na sejemu ApiSlovenija v Celju, je SČA obogatila z razstavo štirih ročno izdelanih maket čebelnjakov (v enotnem merilu 1:25), ki prikazujejo tipologijo slovenskega čebelnjaka. Ti so namreč del slovenske kulturne krajine in bogate dediščine ljudskega stavbarstva, čebelarjenja in edinstvene ljudske umetnosti – poslikave panjskih končnic. Čebelnjaki so delo arhitekta Damjana Popelarja (https://www.galerijakozolec.si/), ki jih je rekonstruiral na osnovi arhivskih terenskih fotografij Slovenskega etnografskega muzeja iz srede 20. stoletja in Registra starih čebelnjakov, ki ga od leta 2014 vodi Čebelarska zveza Slovenije.

Obisk generalnega direktorja FAO Quja Dongyuja

Na povabilo predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar je  Slovenijo obiskal generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) QU Dongyu. Na področju čebelje diplomacije je predsednica izpostavila možnost vključitve FAO v partnerski projekt Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF), Slovenske čebelarske akademije Kmetijskega inštituta Slovenije in Organizacije amputirancev UDAS Republike Srbske, ter možnost širitve tega projekta v druge regije. V tej povezavi sta direktor Kmetijskega inštituta Slovenije prof. dr. Andrej Simončič in direktor ITF mag. Tomaž Lovrenčič v torek, 13. februarja 2024 v prostorih ITF delegaciji FAO predstavila dobre prakse slovenskih inštitutov in skupen projekt »Čebelarstvo kot sredstvo opolnomočenja žrtev min iz BiH«, ki naj bi se razširil v Libanon in Ukrajino. Cilji projekta sovpadajo s predanostjo FAO trajnostnemu kmetijstvu in poudarjajo transformativni potencial proizvodnje medu za žrtve min, samo čebelarstvo pa ne nudi le dodatnega vira zaslužka ali dohodka gospodinjstvu, temveč ima tudi zdravilno noto in krepi odpornost v skupnostih, ki so jih prizadele vojne razmere. Generalni direktor FAO je izrazil zadovoljstvo in podporo tovrstnim projektom, ki temeljijo na prenosu strokovnega znanja z namenom doseganja dolgoročnih rezultatov ter vključujejo ranljive družbene skupine. Razprava je šla v smeri, kako lahko ta pobuda prinese pozitivne spremembe po vsem svetu.

Osrednji donator projekta “Čebelarjenje kot sredstvo opolnomočenja žrtev min iz BiH” je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije.

60. obletnica nastanka Muzejev radovljiške občine

V torek, 12. decembra 2023, je od 9. ure dalje v Muzejski kavarni potekalo praznovanje 60. obletnice nastanka Muzejev radovljiške občine. Dogodek je odprl župan Občine Radovljica Ciril Globočnik z razrezom torte, ob 12. uri pa je sledil voden ogled po muzeju. Čebelarski muzej v Radovljici, je bil ustanovljen leta 1959 in združen z Kovaškim muzejem v Kropi in Muzejem talcev v Begunjah na Gorenjskem v Muzeje radovljiške občine (MRO). Ustanovitveno odločbo je Skupščina Občine Radovljica izdala 12. 12. 1963, kar so zabeležili s praznovanjem 60. letnice delovanja.

Predavanje na Univerzi v Patri, Zahodna Grčija

Na pobudo in povabilo Veleposlaništva Republike Slovenije v Atenah, je v imenu Slovenske čebelarske akademije, Grčijo obiskala čebelarska inštruktorica doc. dr. Maja Smodiš Škerl. Predstavila je delovanje in osrednje projekte Slovenske čebelarske akademije ter izvedla strokovno predavanje na temo prehrane čebel. Dogodek je potekal v okviru sodelovanja Veleposlaništva RS v Atenah z regijo Zahodna Grčija, kjer veleposlaništvo sodeluje z Univerzo v Patri pri vzpostavitvi čebeljega vrta oziroma pri sajenju medovitih dreves. Osrednja tema predavanja čebelarske inštruktorice SČA je naslavljala vprašanje ohranjanja ekosistemov opraševalcev in ozaveščanje o opraševalcih ter čebelarstvu v navezi z naravnimi nesrečami, ki so v letu 2023 prizadele Grčijo.

Apimondia 2023 v Santiagu, Čile

Slovenska čebelarska akademija (SČA) se je udeležila mednarodnega čebelarskega kongresa Apimondia, ki je potekal od 4. do 8. septembra v Santiagu, Čile. Slovenijo kot posebnost in pomembno akterko na področju čebelarstva je SČA uspešno promovirala na skupnem razstavnem prostoru SLOVENIA v sodelovanju s sledečimi partnerji: Čebelarski muzej Radovljica, podjetje Logar in podjetje Strip’s. SČA je na razstavnem prostoru pripravila razstavo šestih unikatnih, ročno izdelanih miniatur slovenskih čebelnjakov velikosti 1:25 v samostojnih vitrinah, ki prikazujejo tipologijo slovenskega čebelnjaka. Gre za rekonstrukcijo na osnovi arhivskih terenskih fotografij Slovenskega etnografskega muzeja in Registra starih čebelnjakov, ki ga vodi Čebelarska zveza Slovenije. Čebelnjaki so namreč del slovenske kulturne krajine in bogate dediščine ljudskega stavbarstva, čebelarjenja in edinstvene ljudske umetnosti – poslikave panjskih končnic. Same makete slovenskih čebelnjakov pa predstavljajo stičišče gospodarstva in rokodelstva.

Prav tako je na razstavnem prostoru potekala intenzivna promocija projekta »Čebelarjenje kot sredstvo opolnomočenja žrtev min v BiH«, ki ga SČA izvaja v sodelovanju z organizacijo ITF in lokalnim partnerjem v Banja Luki z Organizacijo amputirancev UDAS. Na ekranu razstavnega prostora se je prikazoval film o projektu in nagovor takratne ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko. Razstava maket čebelnjakov, ki jo je spremljala tudi spletna promocija, je požela izredno veliko zanimanja. Razstavo si je ogledalo vsaj tisoč obiskovalcev dnevno in tri lokalne televizije so posnele kratek prispevek o razstavnem prostoru SČA na Apimondii.

Slovenski dan na 48. Svetovnem čebelarskem kongresu Apimondia

V okviru 48. Svetovnega čebelarskega kongresa, je Slovenska čebelarska akademija organizirala Slovenski dan v četrtek, 7. septembra med 14. in 16. uro 2023 v dvorani Don Edmundo kongresnega centra Espacio Riesco v Santiagu, Čile. Slovenski dan je potekal z naslovom Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja (“Beekeeping in Slovenia, a way of life”) z namenom promocije slovenskega dosežka vpisa čebelarstva na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Dogodek je otvorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko z nagovorom preko video povezave, sledil je nagovor veleposlanika g. Alana B. Berganta z veleposlaništva Republike Slovenije v Buenos Airesu (Argentina), nato kandidat za častnega konzula Slovenije v Čilu  g. Žiga Legvart in video nagovor predsednika Čebelarske zveze Slovenije, g. Boštjana Noča. Kot častna gosta sta občinstvo pozdravila še predsednik svetovne čebelarske organizacija Apimondia dr. Jeff Pettis in podpredsednik Apimondie in vodja rejskega programa kranjske sivke v Sloveniji dr. Peter Kozmus. Svoje delovanje in aktivnosti na področju slovenskega čebelarstva so na dogodku predstavili Čebelarska zveza Slovenije, Čebelarski muzej Radovljica, Hiša kranjske čebele, agencija ApiRoute, BeeConn by Strip’s in čebelarska oprema Logar. SČA je skupaj z ITF predstavnico Natašo Uršič, predstavila projekt z žrtvami min v BiH, kateri je sledila prezentacija doc.dr. Janeza Prešerna s Kmetijskega inštituta Slovenije o evropskem projektu BeeConSel. Ob kratkih video prezentacijah so gostje lahko poskusili slovensko potico in medenjake, ki so jih za dogodek pripravili Slovenci živeči v Argentini v sodelovanju z veleposlaništvom RS v Buenos Airesu, Slovenska čebelarska akademija pa je za dogodek priskrbela še penečo medico. Slovenskega dne se je udeležilo preko 100 ljudi, ki so sodelovali v žrebu za bogate nagrade, podeljene ob zaključku samega dogodka.

Slovenski med na svetovnem srečanju Jamboree

V začetku meseca avgusta 2023 se je skupina približno 300 slovenskih tabornikov in skavtov udeležila svetovnega srečanja tabornikov in skavtov v Južni Koreji. Srečanje imenovano Jamboree, je bilo letos že petindvajseto po vrsti. Udeležilo se ga je več kot 40.000 udeležencev, starih od 14 do 18 let. En dan je bil namenjen spoznavanju držav, t.i. Kulturni dan oziroma Culture day. Vsaka država je v svojem šotoru pripravila različne aktivnosti (delavnice, predstavitve, pokušino hrane…) značilne za njihovo državo. V Slovenskem šotoru so skavti in taborniki predstavili glavne značilnosti Slovenije, slovenski jezik, slovensko glasbo in čebelarstvo. Poleg informacij o čebelarstvu v Sloveniji so udeleženci lahko poskusili tudi 4 vrste medu, ki jih je tabornikov podarila Slovenska čebelarska akademija Kmetijskega inštituta Slovenije. Obiskovalci so lahko poskusili med, ki je za Slovenijo najbolj značilen, to je lipov, gozdni, akacijev in kostanjev med. Vsak od njih je bil opremljen tudi z opisom njegovih značilnosti. Obiskovalci so poskusili vse vrste medu, večini je bil najbolj všeč gozdni med.

Apituristični obisk promotorja slovenskega čebelarstva na Japonskem

Slovenska čebelarska akademija je v sodelovanju z Veleposlaništvom Slovenije v Tokiju pripravila študijski obisk za promotorja slovenskega čebelarska na Japonskem. Gospod Fujio Mijachi tesno sodeluje z veleposlaništvom Slovenije pri promociji slovenskega čebelarstva in medenih pridelkov z organizacijo medenih poslovnih zajtrkov, z degustacijo slovenskega medu in medenih pridelkov ter si prizadeva za uvoz slovenskih pridelkov na Japonsko v sodelovanju s Slovensko hišo medu. Slovenska čebelarska akademija je pripravila individualni 5 dnevni apituristični program z lokacijami ter ogledi po celotni Sloveniji. Prvi dan si je g. Mijachi pod vodstvom čebelarskega vodiča g. Aleša Sussingerja, ogledal čebelarsko pot po Ljubljani, v popoldanskih urah pa obiskal Hišo kranjske čebele v Višnji Gori. Naslednji dan, 2. junija 2023, si je ogledal urbano čebelarjenje na strehi hotela Park, s katerim ga je podrobneje seznanil predsednik Društva Urbani čebelar Gorazd Trušnovec. Sledilo je spoznavanje geografskega porekla medu in ogled regije Kočevje ter degustacija medu ter medenih pridelkov. V naslednjih dneh, si je g. Mijachi ogledal še Muzej čebelarstva v Radovljici in lectarsko delavnico, tradicionalno slovensko obrt izdelave peciva iz medenega testa ter obiskal čebelarski turizem Ambrožič, kjer si je ogledal življenje čebel skozi stekleno pregrado čebelnjaka ter poizkusil relaksacijo v čebelnjaku z vdihavanjem zraka iz čebeljega panja. V Goriških Brdih je obiskal več znamenitih točk s poudarkom na kulinariki in predstavitvi rabe medu v slovenski kuhinji.

Praktično usposabljanje čebelarjev žrtev min v Sloveniji

Drugi del projekta »Čebelarjenje za invalidne osebe z namenom opolnomočiti žrtve min iz BIH« je bil namenjen praktičnemu usposabljanju čebelarjev žrtev min in je potekal v Sloveniji od 6. do 9. junija 2023. Osrednji poudarek letošnjega študijskega obiska je predstavljal izobraževalni modul  Vzreja matic in selekcija, v katerega so bili vključeni tudi ogledi in prikaz delovanja plemenilnih postaj v Sloveniji ter delovanje slovenskega nacionalnega programa za vzrejo matic.

Praktičnega usposabljanja v Sloveniji se je udeležilo 11 čebelarjev iz celotne Bosne in Hercegovine. Sprejem čebelarjev, žrtev min, je potekal v kongresni dvorani hotela Park in se zaključil na strehi, kjer so si udeleženci lahko ogledali primer dobre prakse urbanega čebelarstva pod strokovnim vodstvom predsednika Društva Urbani čebelar, Gorazda Trušnovca. Na dogodku so čebelarji lahko poskusili slovensko potico, medenjake, medico in penečo medico. Dogodka so se poleg čebelarjev udeležili tudi predstavniki Veleposlaništva BiH v Sloveniji, predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in vodne vire Republike Srbske, predstavniki ministrstva za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano Slovenije in predstavniki Fakultete za kmetijstvo iz Banja Luke.

V sredo, 7. junija 2023, so si čebelarji v sklopu študijskega obiska ogledali plemenilno postajo v dolini Krme v Triglavskem narodnem parku pod vodstvom Braneta Kozinca. Seznanili so se s pogoji potrebnimi za vzpostavitev plemenilne postaje, z načinom dela na plemenilnih postajah in s samim postopkom vzreje matic.

Na Kmetijskem inštitutu Slovenije (KIS) je za čebelarje iz BiH izvedel predavanje doc. dr. Janez Prešern, ki je predstavil nacionalni program za vzrejo matic ter mednarodni projekt BeeConSel.

Na Čebelarski zveze Slovenije (ČZS), so bili čebelarji iz BiH deležni vodenega ogleda s strani dr. Petra Kozmusa, vodjo nacionalnega rejskega programa za vzrejo matic v Sloveniji. Čebelarji so si ogledali učno čebelarsko pot okoli sedeža ČZS, čebelnjake z AŽ panji in čebelnjak ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Slovenije ter knjižnico in laboratorij Čebelarske zveze Slovenije. Ogled se je zaključil z degustacijo različnih sort slovenskih medu ob pogovoru s predsednikom ČZS, z g. Boštjanom Nočem.

V petek, 9. junija 2023, so čebelarji žrtve min obiskali Hišo kranjske čebele v Višnji Gori in si ogledali razstavo o kranjski sivki, avtohtoni čebeli Slovenije in njene morfološke značilnosti. Razstava prikazuje tudi zgodovinski pregled čebelarstva v Sloveniji in omogoča ogled učnega čebelnjaka v bližini ter opazovanje  čebeljih družin v steklenem panju.

12. mednarodna konferenca Dan Afrike

Na povabilo Ministrstva za evropske in zunanje zadeve, se je SČA udeležila 12. mednarodne konference Dan Afrike pod naslovom »Afrika in Evropa: Podnebna varnost za prihodnost – globalni izzivi, lokalni ukrepi«. Mednarodno konferenco je organiziralo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve  v partnerstvu z Evropsko komisijo in inštitutom Chatham House. Letošnja konferenca je ponudila obravnavo različnih vidikov podnebne varnosti, njene mednarodne obravnave v okviru Varnostnega sveta OZN in podnebni vrh COP28, vlogo civilne družbe, žensk in mladih pri njenem naslavljanju, krepitev lokalne odpornosti na podnebne spremembe ter izzive globalnega financiranja slednjih.

V petek, 21. aprila 2023, je SČA svoje delovanje, dosedanje projekte in izobraževalne module predstavila v Radovljici, natančneje v restavraciji Lectar. Čebelarski inštruktor dr. Janko Božič je predstavil glavno tehnološko posebnost čebelarjenja v Slovenji, čebelarjenje z AŽ panji, samo delovanje in dosedanje projekte pa je visokim predstavnikom Afriških držav predstavil čebelarski inštruktor Gorazd Trušnovec. SČA je k sodelovanju povabila še Čebelarsko zvezo Gorenjske, Čebelarsko društvo Radovljica in Čebelarski muzej Radovljica. Slovenski med in medene pridelke je gostom s pomočjo degustacije predstavil Mitja Smrdel, s katerim SČA redno sodeluje pri izvajanju aktivnosti na področju čebelarstva. Na dogodku se je SČA seznanila z delovanjem poslovnih klubov Slovenije z Zambijo, Kamerunom, Tunizijo, Nigerijo, Slonokoščeno obalo in Gano.

Otvoritev čebelarskega centra v Banja Luki

ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, Organizacija amputirancev UDAS Republike Srbske in Slovenska čebelarska akademija, že tretje leto zapored uspešno sodelujejo pri projektu »Čebelarjenje za invalidne osebe z namenom opolnomočiti žrtve min iz BIH«. Projekt je financiran s strani Republike Slovenije, Ministrstva za evropske in zunanje zadeve. Ključni namen projekta je opolnomočiti čebelarje, žrtve min iz BIH, z znanjem, ki bo pripomoglo k izboljšanju učinkovitosti, uspešnosti in donosnosti čebelarske prakse. Tretja faza projekta je v letu 2023 razdeljena na dva korelativna sklopa. Prvi je namenjen vzpostavitvi čebelarskega centra v Banja Luki in izobraževanju čebelarjev, drugi pa študijskemu obisku čebelarjev iz BiH v Sloveniji.

Prvi sklop projekta je potekal od 28. do 30. marca 2023 v Banja Luki, BiH. V sredo, 29. 3. 2023, je v popoldanskih urah  potekala svečana otvoritev čebelarskega centra v prostorih organizacije UDAS, ki se je je udeležilo preko 60 oseb. Namen ustanovitve čebelarskega centra in vzpostavitev spletne platforme je povezovanje čebelarjev v regiji in širše. Predstavlja skupni prostor izmenjave znanja in prenosa koristnih informacij. Prav tako čebelarski center omogoča praktična usposabljanja čebelarjev in nudi možnosti promocije medu in medenih pridelkov čebelarjev žrtev min. Otvoritve čebelarskega centra so se udeležili dr. Savo Minić, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Republike Srbske, državni sekretar dr. Darij Krajčič  z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Slovenije, Nina Baloh,  predstavnica Službe za EU in mednarodne zadeve ter Uroš Zgonec, prav tako z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije. Z veleposlaništva Republike Slovenije v BiH se je dogodka udeležil Nj. Eksc. Damijan Sedar, tudi pooblaščeni minister začasni vodja Konzularne pisarne v Banja Luki Boris Jelovšek, direktor Kmetijskega inštituta Republike Srbske dr. Vojislav Trkulja, direktor Kmetijskega inštituta Slovenije prof. dr. Andrej Simončič, direktor ITF mag. Tomaž Lovrenčič, predstavnik univerze v Banja Luki, prof. dr. Goran Mirjanić in predstavniki mesta Banja Luka. Slovenska čebelarska akademija je za dobro delovanje čebelarskega centra podarila bon v vrednosti 2.000,00 EUR v imenu donatorja Zavarovalnice Triglav za nakup medovitih rastlin.

V sklopu prvega dela projekta so čebelarski inštruktorji Slovenske čebelarske akademije izvedli 4 izobraževanja in 2 poglobljeni diskusiji z aktivno participacijo čebelarjev. Dvodnevnega izobraževalnega usposabljanja s področja čebelarstva, se je udeležilo 47 čebelarjev žrtev min iz 14 mest/občin iz Republike Srbske in Federacije BiH. Usposabljanje sta izvedla čebelarska inštruktorja Slovenske čebelarske akademije, čebelarski mojster Mitja Smrdel in predsednik Društva Urbani čebelar Gorazd Trušnovec.

ApiSlovenija 2023

Slovenska čebelarska akademija se je udeležila sejma ApiSlovenija, ki je potekal 18. in 19. marca 2023 v Celju. Za predstavitev in prikaz delovanja je SČA najela razstavni prostor v velikosti 9 m² in ga opremila s fotografijo avtohtone medovite rastline inkarnatke in tradicionalnega slovenskega čebelnjaka z AŽ panji. Predstavila je tudi avtorska izdelka raziskovalke Kmetijskega inštituta Slovenije, doc. dr. Maje Smodiš Škerl in sicer varoja-test in pin-test, od katerih je prvi požel precejšnje zanimanje s strani obiskovalcev.

Promocijske aktivnosti na sejmu je opravljal čebelarski inštruktor Dominik Jelenc, ki je bil širšemu občinstvu na razpolago za vprašanja povezana tako z načinom delovanja in možnosti sodelovanja s SČA kot tudi glede tehnik čebelarjenja. Razstavni prostor Slovenske čebelrske akademije so med drugim obiskali čebelarski krožek osnovne šole v Ljutomeru, poslovni partnerji iz Organizacije UDAS iz Bosne in Hercegovina in Čebelarska zveza Slovaške.

Predavanje o apiturizmu za čebelarje iz Slovaške

Slovenska čebelarska akademija (SČA) je sredi marca 2023 gostila 32 čebelarjev iz Slovaške od tega 11 čebelark. Gostovanje slovaških čebelarjev je rezultat uspešne predstavitve SČA na lanskoletnem kongresu Apimondia v turiškem Istanbulu, na katerem se je SČA dogovorila za študijski obisk v Sloveniji s predstavnico Slovaške čebelarske zveze, tj. Juríčková Zuzana. Na Kmetijskem inštitutu je 16. marca 2023 SČA organizirala izobraževanje na temo apiturizem, ki ga je izvedla čebelarska inštruktorica Tanja Arih Korošec, ustanoviteljica blagovne znamke ApiTours turistične agencije Aritours in koordinatorka delovne skupine za apiturizem pri Apimondiii.

Izobraževanje na temo Raznolikost čebelarskih praks za trajnostno čebelarstvo, je zajemalo sklope:

 •  Svetovni turistični trendi, ki vodijo turistično ponudbo,
 • Sistem certificiranja ponudnikov čebelarskega turizma v Sloveniji,
 • Apiturizem kot gospodarska priložnost in dodana vrednost klasičnemu turizmu ter
 • prikaz dobrih primerov praks korporativnega razvoja v Sloveniji.

 

Čebelarji iz Slovaške so naslednji dan obiskali še sejem ApiSlovenija in si ogledali razstavni prostor Slovenske čebelarske akademije.

SLOVENSKI DAN na svetovnem čebelarskem kongresu APIMONDIA (Istanbul, Turčija)

 

Slovenska čebelarska akademija (SČA) se je udeležila 47. svetovnega čebelarskega kongresa APIMONDIA v Turčiji. Svoje delovanje, izobraževalne programe in mednarodne projekte je SČA predstavila med 24. 8. 2022 in 28. 8. 2022 v Kongresnem centru Istanbul. Na razstavnem prostoru akademije so si obiskovalci lahko ogledali 3D model kranjske sivke dimenzij 2m x 2m, kar predstavlja 100 kratno povečavo naravne velikosti in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Fizični model čebele delavke, Apis mellifera carnica, je uspešen projekt Čebelarske zveze Slovenije in je na kongresu požel izredno zanimanje.

 

Slovenska čebelarska akademija je v petek,. 26. 8. 2022 med 15.00 in 17.00 uro, organizirala Slovenski dan, namenjen predstavitvi Slovenije in promociji slovenskega čebelarstva. V sodelovanju s poglavitnimi akterji s področja čebelarstva je SČA na dogodku predstavila avtohtono slovensko kranjsko sivko, bogato tradicijo čebelarstva na Slovenskem, trajnostni apiturizem, urbano čebelarstvo in inovativne tehnologije na področju čebelarstva. Slovenski dan je obiskalo več kot 100 ljudi, kar ga uvršča med najbolj obiskane dogodke letošnjega mednarodnega čebelarskega kongresa. S pomočjo spletne promocije je samo v štirih dneh vabilo na dogodek doseglo dobrih 188.000 ljudi.

 

Preko video povezave je obiskovalce pozdravila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. V govoru je izpostavila Slovence kot čebelarski narod in poudarila pomen ohranjanja čebelarske tradicije v Sloveniji, kar ne gre brez prenosa znanja in izkušenj v obliki neformalnih izobraževanj, ki jih organizira Slovenska čebelarska akademija. Poleg ministrice sta goste slavnostno nagovorila predsednik Apimondije dr. Jeff Pettis in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Vodja rejskega programa za kranjsko čebelo in podpredsednik Apimondije dr. Peter Kozmus, je predstavil Slovenijo kot prvotno domovino kranjske čebele, kar kaže na dolgo zgodovino in tradicijo čebelarstva v Sloveniji. Dogodka so se med drugimi udeležili tudi pooblaščena ministrica ga. Maja Jerančič in začasni odpravnik poslov g. Marko Ham z Veleposlaništva Republike Slovenije v Ankari (Turčija) ter prvi prejemnik nagrade Zlata čebela dr. Lucas Alejandro Garibaldi. Slovenski dan se je zaključil z žrebom nagrad v vrednosti več kot 5.000 EUR.

Svoje delovanje na področju čebelarstva v Sloveniji so predstavili:

 • Hiša kranjske čebele Višnja Gora
 • Čebelarski muzej Radovljica
 • Društvo Urbani čebelar
 • ApiRoutes
 • Čebelarska zveza Slovenije
 • Strip’s in
 • Slovenska čebelarska akademija

 

 

 

 

Dogodek sta podprla Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Generalni konzulat Republike Slovenije v Carigradu

 

 

 

 

Projekt: Čebelarjenje kot orodje opolnomočenja žrtev min v BIH

Slovenska čebelarska akademija je od 25.10.2021 do 28.10.2021 skupaj z organizacijo UDAS in ITF organizirala izobraževalne delavnice za čebelarjev, žrtve min, iz celotne Bosne in Hercegovine. V Banja Luki se je zbralo 30 čebelarjev, ki so tri dni poslušali čebelarske inštruktorje iz Slovenije, ki so jim približali tematike: Zdravstveno varstvo čebel (inštruktor: Vida Lešnik), Pregled čebeljih družin in prezimovanje (inštruktor: Gorazd Trušnovec), Spomladanski razvoj čebeljih družin (inštruktor: dr. Janko Božič), Priprava čebeljih družin za pašo (inštruktor: Mitja Smrdel) in Tehnike zbiranja čebeljih pridelkov (inštruktor: Mitja Smrdel).

Cilj projekta je bil omogočiti žrtvam min, da nekega dne razvijejo mala podjetja na področju čebelarstva, predvsem pa je bil pomemben vidik mreženje žrtev min iz celotne BIH in integracija le-teh v širšo lokalno skupnost. Ker čebelarstvo zahteva malo začetnih naložb, je čebelarjenje eden izmed odličnih načinov za vzpostavitev stabilnega dohodka v gospodinjstvu in izboljšanje kakovosti življenja ranljivih družbenih skupin.

Realizacijo projekta je omogočila finančna podpora Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.


Uspešna izvedba izobraževanja: Vzreja matic in selekcija

V mesecu juliju je Slovenske čebelarska akademija uspešno izvedla izobraževanje Vzreja matic in Selekcija za čebelarje iz Bosne in Hercegovine in Hrvaške. Izobraževanje je zaobjemalo teoretični del, ki so ga predavali naši strokovnjaki: dr. Aleš Gregorc, mag. Marko Hrastelj in dr. Peter Kozmus. Praktični del izobraževanje pa je vsak dan potekal pri vzrejevalcu matic Miha Novaku.

Teoretični del, ki je potekal v predavalnici Kmetijskega inštituta Slovenije je udeležencem ponudil znanje iz osnov o Kranjski čebeli ter Biologiji vzreje matic, sledilo je predavanje o Zgodovini vzreje čebeljih matic v Sloveniji in Selekciji čebeljih družin ter  se zaključilo z predavanjem o Različnih načinih vzreje matic ter Prahi matic.

Praktični del izobraževanja je obsegal individualno poučevanje in prikaz dela. Udeleženci so se naučili kako delati z matičarji, kako izbrati primeren material za presajanje, seznanili so se s postopkom presajanja ličink, pripravljali in delali so s čebeljimi družinami za vzgojo matičnikov, naučili so se kako delati z matičniki, kako polniti plemenilčke in kako pobirati oplojene matice ter dodajati neoplojene matice in matičnjake v plemenilčke.

Kot je rekel eden izmed udeležencev izobraževanja: ”Predavanja so bila odlično organizirana, predavatelji so bili prav tako odlični a največ sem odnesel prav iz praktičnega, individualnega dela.

Izobraževanja v mesecu juniju 2021

10.junija 2021 je potekal webinar na temo Skrivnosti uspeha slovenskega čebelarstva v okrilju Slovenske čebelarske akademije. Udeležilo se ga je 35 posameznikov, čebelarjev in čebelarskih entuziastov iz tujine. Dr. Peter Kozmus je pripravil predstavitev o slovenskem čebelarstvu namenjeno širši javnosti, predstavil razloge uspeha slovenskih čebelarjev, povedal nekaj o organiziranosti slovenskih čebelarjev, zgodovini ter naravnih danosti pod katerimi čebelarijo v Sloveniji. Prav tako so bili predstavljeni pozitivni projekti (tradicionalni slovenski zajtrk, iniciativa Svetovnega dneva čebel, čebelarski turizem v Sloveniji ter področje vzreje matic), nekaj besed pa je bilo namenjeno tudi tehnologiji čebelarjenja, avtohtoni Kranjski sivki, ter Slovenski čebelarski akademiji in njenim izobraževalnim programom. Dogodek je bil med udeleženci dobro sprejet, ker je ponudil veliko informacij ali kot je napisal eden izmed udeležencev: ”Cenim priložnosti, da se učim od čebelarskih strokovnjakov iz Slovenije.”

17.junija 2021 pa smo zopet organizirali webinar za ameriške čebelarje na temo Čebelarjenja z AŽ panji. Tokrat se je webinarja na temo Predstavitve osnovnega pregleda čebeljih družin v AŽ panju udeležilo 15 čebelarjev. Pod mentorstvom prof. dr. Janko Božiča in čebelarskega inštruktorja SČA Dominika Jelenca se je v prvem delu webinarja povedalo nekaj teoretskih osnov, potem pa v nadaljevanju prikazalo še praktični prikaz osnovnega pregleda čebeljih družin direktno iz čebelnjaka pri Botaničnem vrtu. Udeleženci so se naučili na kaj morajo biti pozorni pri osnovnem pregledu čebeljih družin, spoznali so kateri vremeski pogoji so primerni za pregled družin, prikazano pa je bilo tudi v praksi neposredno kako upravljati s sati, da bo čebelja družina na vrhuncu sezone uspešnejša in imela večji donos medu. Udeleženci so ob koncu webinarja veliko spraševali in izobraževanje je bilo dobro sprejeto, saj kot pravi eden izmed udeležencev: ‘‘Menim, da je bilo izobraževanje dobro izvedeno. Zelo se mi zdi dragoceno, da ste prikazali rečeno tudi s pomočjo praktičnih video vsebin in tako rekoč direktnim prenosom iz čebelnjaka.”

 

 

 

 

 

20.maja obeležujemo svetovni dan čebel

Na pobudo Slovenije je Organizacija združenih narodov (OZN) leta 2018 razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Ta dan obeležuje dan rojstva največjega slovenskega čebelarja Antona Janše. Letošnje geslo praznovanje je »Angažirajte se – graditev novih temeljev za čebele«.

V slovenskem prostoru sta v 18. stoletju velik pečat na področju poučevanja in izobraževanja pustila Anton Janša in Peter Pavel Glavar. Anton Janša je bil prvi učitelj čebelarstva na čebelarski šoli na Dunaju in avtor za čebelarstvo pomembnih del: Razprava o rojenju čebel in Popolni nauk za čebelarje. Peter Pavel Glavar, katerega 300. obletnico rojstva praznujemo prav letos,  pa je bil začetnik izobraževanja čebelarjev v slovenskem jeziku, ki je bilo namenjeno predvsem preprostemu kmečkemu prebivalstvu z namenom izboljšanja njihovih socialnih in gospodarskih razmer. Ustanovil je prvo čebelarsko šolo na Slovenskem v Komendi in kasneje v Lanšprežu na Dolenjskem.

Uspešno čebelarjenje že od nekdaj temelji na dobrem poznavanju čebel in tehnologije čebelarjenja. Slovenska čebelarska akademija, ki je prav tako bila ustanovljena leta 2018, si prizadeva širiti in predajati slovensko čebelarsko znanje, izkušnje in dognanja v širni svet.

V dnevih, ki prihajajo, se bo v Sloveniji in po svetu odvilo vrsto dogodkov, ki bodo obeleževali letošnji svetovni dan čebel. Slovenska čebelarska akademija bo na štirih mednarodnih dogodkih predstavila svoje delovanje in novo nastale programe, ki jih bo izvajala še v letošnji čebelarski sezoni:

1. Spletni dogodek Slovenskega Veleposlaništva v Kopenhagnu (Danska) v sodelovanju z Evropsko agencijo za okolje: Listen to the Bees, čas dogodka: 20. 5. 2021, ob 10.00

Več o dogodku: https://www.facebook.com/events/136015818555716/?ref=newsfeed

Link do webinarja: http://eea.livebit.it/

2. Spletna konferenca Generalnega slovenskega konzulata v Clevelandu v sodelovanju z Ohio State Beekeepers Association: World Bee Day, čas dogodka: 20. 5. 2021 ob 12.00 (EST)

Več o dogodku: https://www.eventbrite.com/e/world-bee-day-tickets-142278297217

3. Spletni mednarodni forum v organizaciji Ruskega združenja za mednarodno sodelovanje v sodelovanju z Društvom prijateljstva in kulturnih povezav s Slovenijo, Društvom Slovenija Rusija in Rusko nacionalno zvezo čebelarjev: Čebela – simbol življenja, prijateljstva in sveta, čas dogodka: 21. 5. 2021

4. Spletni dogodek v sodelovanju Slovenskega Veleposlaništva v Skopju in Nature Conservation Programme in North Macedonia: World Bee Day, čas dogodka: 24.5.2021

Slovenska čebelarska akademija napoveduje predavanje dr. Petra Kozmusa

DATUM: 10 junij, 17.00 (UTC)
NASLOV WEBINARJA: Skrivnosti uspeha slovenskega čebelarstva
PREDAVANJE dr. Petra Kozmusa
Webinar je brez kotizacije in bo potekal v angleškem jeziku.

Webinar je namenjen čebelarjem in čebelarskim entuziastom, ki bi želeli izvedeti več o slovenski čebelarski tradiciji, zgodovini in prizadevanjih za ohranitev kranjske sivke. Dr. Peter Kozmus bo predstavil skrivnosti uspeha slovenskih čebelarjev, kako so slovenski čebelarji organizirani, naravne danosti v okviru katerih slovenski čebelarji delujejo in izpostavil projekte s pozitivnimi učinki. Na kratko bo predstavljena tudi Slovenska čebelarska akademija in izobraževalni programi, ki jih letos razpisuje.

Dr. Peter Kozmus je podpredsednik mednarodne čebelarske organizacije APIMONDIA, strokovni vodja Rejskega programa za kranjsko čebelo v Sloveniji in predsednik Sveta za čebelarstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Prav tako je bil vodja iniciative Svetovni dan čebel na ČZS. Je priznan čebelar z več kot 25 let izkušnjami in čebelari s približno 100. čebeljimi družinami. Njegova strast je vzreja matic in prizadevanja za ohranjanje kranjske sivke v Sloveniji.

Če bi želeli prisostvovati na predavanju – se prijavite na sca@kis.si do 5. junija 2021.

Slovenska čebelarska akademija izobražuje ameriške čebelarje

Slovenska čebelarska akademija (SČA), organizacijska enota Kmetijskega inštituta Slovenije, je v sodelovanju s čebelarskimi inštruktorji SČA uspešno izvedla dva spletna izobraževalna dogodka za ameriške čebelarje na temo čebelarjenja z AŽ panji. Spletnih izobraževalnih dogodkov, ki sta potekala 26. 3. 2021 in 2. 4. 2021 prek platforme Zoom se je udeležilo 70 ameriških čebelarjev.

Pod mentorstvom prof. dr. Janka Božiča (Biotehniška Fakulteta, Univerza v Ljubljani) in v sodelovanju z dr. Lucijo Žvokelj (Nacionalni Veterinarski Inštitut, Veterinarska Fakuleta, Univerza v Ljubljani) ter izkušenim čebelarjem in inštruktorjem Mitja Smrdelom je SČA izvedla izobraževalna posveta dveh različnih težavnostnih stopenj, ki sta ameriškim čebelarjem približala čebelarjenje z AŽ panji. AŽ panje je na prelomu 20. stoletja izdelal Anton Žnideršič, danes pa jih kot pomembno slovensko inovacijo uporablja več kot 90 odstotkov slovenskih čebelarjev. Izobraževanje je ameriškim čebelarjem približalo posebnosti čebelarjenja z AŽ panji, predstavilo različne vidike zdravstvenega varstva čebel ter odgovorilo na vprašanje glede ključnih dejavnosti v čebelarstvu.

Uspešno izveden webinar za ameriške čebelarje: Čebelarjenje z AŽ panji za začetnike

SČA je koncem meseca marca za ameriške čebelarje izvedla spletni izobraževalni dogodek in posvet s strokovnjaki o čebelarjenju z AŽ panji. Pod mentorstvom prof. dr. Janka Božiča in v sodelovanju s čebelarskima inštruktorjema SČA: dr. Lucijo Žvokelj in Mitja Smrdelom je bil uspešno izveden webinar, ki se ga je udeležilo 35 čebelarjev. Izobraževalni dogodek je nastal na pobudo Jonne A. Sanders, ki AŽ panje tudi prodaja v Ameriki. Več > tukaj.

Beograjsko čebelarsko društvo (BUP) povabi SČA k sodelovanju

V začetku meseca marca 2021 je Beograjsko čebelarsko društvo (BUP) zaprosilo Slovensko čebelarsko akademijo, da organizira eno predavanje v seriji njihovih webinarjev, ki so namenjeni širši publiki čebelarjev Zahodnega Balkana. Dominika Koritnik Trepel, čebelarska inštruktorica SČA, je izvedla 2 urno predavanje na temo ”Apiturizem kot inovativna veja turizma”, ki ga je poslušalo okoli 59 udeležencev. Predavanje je potekalo v srbskem jeziku. Več … > tukaj

SČA se predstavi iranskim strokovnjakom s področja čebelarstva

V mesecu februarju 2021 je slovensko veleposlaništvo v Teheranu (Iran) Slovensko čebelarsko akademijo povabilo, na prvo srečanje v nizu Save the bees webinarjev. Okrogla miza in razprava je bila namenjena povezovanju strokovnjakov iz Slovenije in Irana z namenom prenosa tehnologij s področja čebelarstva, zdravstvenega varstva čebel in strokovnega izobraževanja čebelarjev. Srečanja se je udeležilo preko 50 iranskih strokovnjakov s področja čebelarstva, veterine ter partnerjev slovenskega veleposlaništva iz raziskovalnih in izobraževalnih institucij.

Več… > tukaj