Uspešna izvedba izobraževanj čebelarjev žrtev min iz BiH

V sklopu projekta »Čebelarjenje kot sredstvo opolnomočenja žrtev min iz BiH – Faza 4«, se je v četrtek, 21. marca 2024, zaključilo štiridnevno usposabljanje žrtev min na področju čebelarstva. Izobraževanja se je udeležilo preko 40 čebelarjev iz celotne BiH, katere sta ob začetku treninga nagovorila ambasador Republike Slovenije v BiH, NJ. E. Damjan Sedar in pomočnik ministra za veteransko-invalidsko varstvo Vlade Republike Srbske Nebojša Vidaković.

Predavanja v Banja Luki so izvedli inštruktorji Slovenske čebelarske akademije na sledeče teme:

  • Čebelarjevo delo po mesecih in Vzreja matic za potrebe zamenjave matic v lastnem čebelnjaku

(Mitja Smrdel, predsednik Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev),

  • Prekinitev zaleganja v boju proti varoji (delo z ekološkimi sredstvi)

(Mateja Ratiznojnik, dr. vet. med., Veterinarska fakulteta) in

  • Nadzor in preprečevanje rojenja pri čebeljih družinah ter Prehrana čebel s poudarkom na zimskem krmljenju čebeljih družin

(Gorazd Trušnovec, predsednik društva Urbani čebelar).

Osrednji namen projekta je opolnomočenje čebelarjev, žrtev min, z znanjem, ki bo pripomoglo k izboljšanju učinkovitosti in uspešnosti njihove  čebelarske dejavnosti. Čebelarstvo omogoča vzpostavitev stabilnih dohodkov gospodinjstev in izboljšanje kakovosti življenja ranljivih družbenih skupin. Na splošno je čebelarstvo izjemno primerno za manjše kmetijske dejavnosti v krajih, kjer so kapitalski in tehnološki viri omejeni, zato ponuja številne zaposlitvene možnosti osebam z invalidnostjo, saj temelji na delu na domu.

Projekt »Čebelarjenje kot sredstvo opolnomočenja žrtev min iz BiH – Faza 4« se izvaja v partnerstvu z humanitarno, neprofitno organizacijo ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF) in lokalnim partnerjem Organizacijo amputirancev UDAS Republike Srbske. Projekt financira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije.