Praktično usposabljanje čebelarjev žrtev min v Sloveniji

Drugi del projekta »Čebelarjenje za invalidne osebe z namenom opolnomočiti žrtve min iz BIH« je bil namenjen praktičnemu usposabljanju čebelarjev žrtev min in je potekal v Sloveniji od 6. do 9. junija 2023. Osrednji poudarek letošnjega študijskega obiska je predstavljal izobraževalni modul  Vzreja matic in selekcija, v katerega so bili vključeni tudi ogledi in prikaz delovanja plemenilnih postaj v Sloveniji ter delovanje slovenskega nacionalnega programa za vzrejo matic.

Praktičnega usposabljanja v Sloveniji se je udeležilo 11 čebelarjev iz celotne Bosne in Hercegovine. Sprejem čebelarjev, žrtev min, je potekal v kongresni dvorani hotela Park in se zaključil na strehi, kjer so si udeleženci lahko ogledali primer dobre prakse urbanega čebelarstva pod strokovnim vodstvom predsednika Društva Urbani čebelar, Gorazda Trušnovca. Na dogodku so čebelarji lahko poskusili slovensko potico, medenjake, medico in penečo medico. Dogodka so se poleg čebelarjev udeležili tudi predstavniki Veleposlaništva BiH v Sloveniji, predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in vodne vire Republike Srbske, predstavniki ministrstva za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano Slovenije in predstavniki Fakultete za kmetijstvo iz Banja Luke.

V sredo, 7. junija 2023, so si čebelarji v sklopu študijskega obiska ogledali plemenilno postajo v dolini Krme v Triglavskem narodnem parku pod vodstvom Braneta Kozinca. Seznanili so se s pogoji potrebnimi za vzpostavitev plemenilne postaje, z načinom dela na plemenilnih postajah in s samim postopkom vzreje matic.

Na Kmetijskem inštitutu Slovenije (KIS) je za čebelarje iz BiH izvedel predavanje doc. dr. Janez Prešern, ki je predstavil nacionalni program za vzrejo matic ter mednarodni projekt BeeConSel.

Na Čebelarski zveze Slovenije (ČZS), so bili čebelarji iz BiH deležni vodenega ogleda s strani dr. Petra Kozmusa, vodjo nacionalnega rejskega programa za vzrejo matic v Sloveniji. Čebelarji so si ogledali učno čebelarsko pot okoli sedeža ČZS, čebelnjake z AŽ panji in čebelnjak ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Slovenije ter knjižnico in laboratorij Čebelarske zveze Slovenije. Ogled se je zaključil z degustacijo različnih sort slovenskih medu ob pogovoru s predsednikom ČZS, z g. Boštjanom Nočem.

V petek, 9. junija 2023, so čebelarji žrtve min obiskali Hišo kranjske čebele v Višnji Gori in si ogledali razstavo o kranjski sivki, avtohtoni čebeli Slovenije in njene morfološke značilnosti. Razstava prikazuje tudi zgodovinski pregled čebelarstva v Sloveniji in omogoča ogled učnega čebelnjaka v bližini ter opazovanje  čebeljih družin v steklenem panju.