SLOVENSKI DAN na svetovnem čebelarskem kongresu APIMONDIA (Istanbul, Turčija)

 

Slovenska čebelarska akademija (SČA) se je udeležila 47. svetovnega čebelarskega kongresa APIMONDIA v Turčiji. Svoje delovanje, izobraževalne programe in mednarodne projekte je SČA predstavila med 24. 8. 2022 in 28. 8. 2022 v Kongresnem centru Istanbul. Na razstavnem prostoru akademije so si obiskovalci lahko ogledali 3D model kranjske sivke dimenzij 2m x 2m, kar predstavlja 100 kratno povečavo naravne velikosti in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Fizični model čebele delavke, Apis mellifera carnica, je uspešen projekt Čebelarske zveze Slovenije in je na kongresu požel izredno zanimanje.

 

Slovenska čebelarska akademija je v petek,. 26. 8. 2022 med 15.00 in 17.00 uro, organizirala Slovenski dan, namenjen predstavitvi Slovenije in promociji slovenskega čebelarstva. V sodelovanju s poglavitnimi akterji s področja čebelarstva je SČA na dogodku predstavila avtohtono slovensko kranjsko sivko, bogato tradicijo čebelarstva na Slovenskem, trajnostni apiturizem, urbano čebelarstvo in inovativne tehnologije na področju čebelarstva. Slovenski dan je obiskalo več kot 100 ljudi, kar ga uvršča med najbolj obiskane dogodke letošnjega mednarodnega čebelarskega kongresa. S pomočjo spletne promocije je samo v štirih dneh vabilo na dogodek doseglo dobrih 188.000 ljudi.

 

Preko video povezave je obiskovalce pozdravila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. V govoru je izpostavila Slovence kot čebelarski narod in poudarila pomen ohranjanja čebelarske tradicije v Sloveniji, kar ne gre brez prenosa znanja in izkušenj v obliki neformalnih izobraževanj, ki jih organizira Slovenska čebelarska akademija. Poleg ministrice sta goste slavnostno nagovorila predsednik Apimondije dr. Jeff Pettis in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Vodja rejskega programa za kranjsko čebelo in podpredsednik Apimondije dr. Peter Kozmus, je predstavil Slovenijo kot prvotno domovino kranjske čebele, kar kaže na dolgo zgodovino in tradicijo čebelarstva v Sloveniji. Dogodka so se med drugimi udeležili tudi pooblaščena ministrica ga. Maja Jerančič in začasni odpravnik poslov g. Marko Ham z Veleposlaništva Republike Slovenije v Ankari (Turčija) ter prvi prejemnik nagrade Zlata čebela dr. Lucas Alejandro Garibaldi. Slovenski dan se je zaključil z žrebom nagrad v vrednosti več kot 5.000 EUR.

Svoje delovanje na področju čebelarstva v Sloveniji so predstavili:

  • Hiša kranjske čebele Višnja Gora
  • Čebelarski muzej Radovljica
  • Društvo Urbani čebelar
  • ApiRoutes
  • Čebelarska zveza Slovenije
  • Strip’s in
  • Slovenska čebelarska akademija

 

 

 

 

Dogodek sta podprla Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Generalni konzulat Republike Slovenije v Carigradu