20.maja obeležujemo svetovni dan čebel

Na pobudo Slovenije je Organizacija združenih narodov (OZN) leta 2018 razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Ta dan obeležuje dan rojstva največjega slovenskega čebelarja Antona Janše. Letošnje geslo praznovanje je »Angažirajte se – graditev novih temeljev za čebele«.

V slovenskem prostoru sta v 18. stoletju velik pečat na področju poučevanja in izobraževanja pustila Anton Janša in Peter Pavel Glavar. Anton Janša je bil prvi učitelj čebelarstva na čebelarski šoli na Dunaju in avtor za čebelarstvo pomembnih del: Razprava o rojenju čebel in Popolni nauk za čebelarje. Peter Pavel Glavar, katerega 300. obletnico rojstva praznujemo prav letos,  pa je bil začetnik izobraževanja čebelarjev v slovenskem jeziku, ki je bilo namenjeno predvsem preprostemu kmečkemu prebivalstvu z namenom izboljšanja njihovih socialnih in gospodarskih razmer. Ustanovil je prvo čebelarsko šolo na Slovenskem v Komendi in kasneje v Lanšprežu na Dolenjskem.

Uspešno čebelarjenje že od nekdaj temelji na dobrem poznavanju čebel in tehnologije čebelarjenja. Slovenska čebelarska akademija, ki je prav tako bila ustanovljena leta 2018, si prizadeva širiti in predajati slovensko čebelarsko znanje, izkušnje in dognanja v širni svet.

V dnevih, ki prihajajo, se bo v Sloveniji in po svetu odvilo vrsto dogodkov, ki bodo obeleževali letošnji svetovni dan čebel. Slovenska čebelarska akademija bo na štirih mednarodnih dogodkih predstavila svoje delovanje in novo nastale programe, ki jih bo izvajala še v letošnji čebelarski sezoni:

1. Spletni dogodek Slovenskega Veleposlaništva v Kopenhagnu (Danska) v sodelovanju z Evropsko agencijo za okolje: Listen to the Bees, čas dogodka: 20. 5. 2021, ob 10.00

Več o dogodku: https://www.facebook.com/events/136015818555716/?ref=newsfeed

Link do webinarja: http://eea.livebit.it/

2. Spletna konferenca Generalnega slovenskega konzulata v Clevelandu v sodelovanju z Ohio State Beekeepers Association: World Bee Day, čas dogodka: 20. 5. 2021 ob 12.00 (EST)

Več o dogodku: https://www.eventbrite.com/e/world-bee-day-tickets-142278297217

3. Spletni mednarodni forum v organizaciji Ruskega združenja za mednarodno sodelovanje v sodelovanju z Društvom prijateljstva in kulturnih povezav s Slovenijo, Društvom Slovenija Rusija in Rusko nacionalno zvezo čebelarjev: Čebela – simbol življenja, prijateljstva in sveta, čas dogodka: 21. 5. 2021

4. Spletni dogodek v sodelovanju Slovenskega Veleposlaništva v Skopju in Nature Conservation Programme in North Macedonia: World Bee Day, čas dogodka: 24.5.2021