Vzreja matic in selekcija

Matica je središče čebelje družine, njena navzočnost zagotavlja delovni zagon, z izleganjem številnih jajčec pa tudi moč družine.

Prijava na izobraževanje

Čebelje družine z mladimi, enoletnimi maticami  naberejo celo 42.2 % več kot čebelje družine s triletnimi maticami.

Vsak napreden čebelar ve, da so kakovostne matice prvi pogoj za zdravo in donosno čebeljo družino. Če so matice stare in neproduktivne jih je treba zamenjati z novimi. Za uspešno vzrejo kakovostnih matic in zamenjavo starih pa potrebujete poglobljeno znanje. S ponosom vam ga predamo, saj smo specialisti za vzrejo matic in selekcijo. Vsako leto v Sloveniji vzredimo 40.000 matic, kar tretjino jih prodamo v tujino.

Bi se radi naučili vzrediti kakovostne matice? Povečati številčnost izleganja jajčec, čistilni nagon vaših čebeljih družin? Bi radi čebelarili s čebelami, ki se odlikujejo po mirnosti? Se sprašujete kako čebeljim družinam zmanjšati dovzetnost za bolezni in kako učinkovito izrabiti določene paše? Pridružite se nam in naučili se boste, kako izbrati najboljšo čebeljo družino z optimalnimi lastnostmi za vzrejo matic. Prav matica  je namreč duša vsej družini, ki s svojim bivanjem v panju poživlja in spodbuja vse.

VREDNOST PROGRAMA

  • Naučili se boste vzrediti kakovostne in reproduktivne matice.
  • Spoznali boste vse skrivnosti uspešne vzreje matic, ki so plod dolgoletne tradicije vzreje in selekcije slovenskih čebelarjev in strokovnih služb Čebelarske zveze Slovenije, Kmetijskega inštituta Slovenije in Biotehniške fakultete.
  • Osvojili boste tehnološki postopek zamenjave matic

NAČIN DELA

  • Predavanja vodilnih, mednarodno uveljavljenih akademskih strokovnjakov s področja vzreje matic in selekcije
  • Obisk primera dobre prakse na terenu
  • Praktično delo: sami se boste preizkusili v celotnem postopku vzreje matic
  • Obisk največjega vzrejevalce matic na Slovenskem

Izobraževanje bo potekalo na vrhuncu vzrejne sezone.

UČITE SE OD NAJBOLJŠIH!

Ker v Sloveniji čebelarimo z avtohtono podvrsto čebel, kranjsko čebelo (Apis mellifera carnica), vzreji kakovostnih matic posvečamo izjemno pozornost.

  • Imamo dolgoletno tradicijo na področju vzreje matic, zato so naše matice še posebej cenjene
  • Slovenija je genska banka kranjske čebele v naravi, saj je uvoz čebel, čebeljih matic ali kateregakoli genetskega materiala prepovedan

Z veseljem vam bomo predali naša tradicionalna znanja o vzreji matic.

PRIJAVITE SE NA sca@kis.si